
Chemelot en Omgeving; Focusgroep, brede Omgevingsdialoog en Projectgebonden Participatie.
Chemelot wil nieuwe ontwikkelingen en huidige produktie activiteiten afstemmen met haar omgeving. De afgelopen jaren gebeurde dit in de Stuurgroep Chemelot en de Klankbordgroep Chemelot.
De Klankbordgroep Chemelot stopt per 2025. Hiervoor in de plaats komt een drie sporen overleg. Te weten: een Focusgroep, een Omgevingsdialoog en Projectgebonden Participatie. Op deze wijze wordt de komende jaren invulling gegeven aan de politiek bestuurlijke wens van burgerparticipatie. Meepraten over de ontwikkelingen op en rond Chemelot dus
De Focusgroep kijkt vooral naar de ontwikkelingen op de langere termijn. Deze groep bestaat uit 25 omwonenden, wethouders van Sittard Geleen en Stein, provincie en bestuurders van Chemelot. Jos Muris maakt deel uit van deze Focusgroep.
De brede Omgevingsdialoog kijkt vooral naar de huidige situatie en ontwikkelingen op de korte termijn. Deze vindt 2 a 3 keer per jaar plaats en is voor een ieder toegankelijk. De Dop’s en Wijkplatforms rondom Chemelot worden hiervoor ook uitgenodigd.
De Projectgebonden Participatie vindt plaats bij de uitwerking van de thema’s uit de Strategische Gebiedsvisie Omgeving Chemelot. Hiertoe worden steeds omwonenden/direct betrokkenen uit de naaste omgeving uitgenodigd.
De Stuurgroep Chemelot blijft gewoon bestaan. In de Stuurgroep Chemelot zitten de gedeputeerde Satijn, de wethouders Salvino (Sittard Geleen) en Hendrix (Stein) en de bestuurders van Chemelot (Van Haasteren), Brightlands (Boeijen) en DSM (De Beer).
In deze overleggremia vragen wij, als Stichting Dop Berg-Nattenhoven, steeds nadrukkelijk aandacht voor de woon- en leefomgeving in onze regio. Een woon en leefomgeving die door industrialisatie sterk onder druk staat. In onze omgeving hebben wij 3x zoveel rood (gebouwen, industrie en infrastructuur) dan het gemiddelde in Limburg!. Met de daarmee gepaard gaande overlast en milieubelasting (geluid, fijnstof, trillingen, verkeer, ev.).
In de Stichtingsakte van het Dop Berg Nattenhoven hebben wij opgenomen dat we ons inzetten voor het behoud van het dorpse karakter van Berg Nattenhoven en voor het behoud van haar landelijke omgeving. Dit is steeds de basis voor onze inbreng en “de bril” waarmee wij naar nieuwe ontwikkelingen op en rond het Chemelot terrein kijken. Zeker als deze ontwikkelingen ruimtelijke consequenties hebben voor onze omgeving.
En ja, als stichting Dop Berg-Nattenhoven vinden wij werkgelegenheid ook belangrijk. De balans tussen woon- en leefomgeving enerzijds en industrie/werkgelegenheid anderzijds moet wel in orde zijn.
