Werkgroep Ontwikkelingen Graetheide

Het Graetheidegebied is het stukje groen tussen Berg aan de Maas, Sittard en het dorp Graetheide. Het gebied van Graetheide was ooit veel groter. Steeds meer van het gebied is door de jaren heen opgeëist voor woningbouw, bedrijven en industrie. Een proces dat nog steeds voortgaat. Vanuit de missie van het DOP: Leefbaarheid in haar kernen en de landelijke omgeving, is het de wens om het groene karakter van Graetheide te behouden en te versterken in een voor bewoners toegankelijke vorm.

DOP Berg-Nattenhoven wil dat ingezet wordt op een gestage vergroening van het gebied, met meer aandacht voor biodiversiteit. Wij willen voortbouwen op het succes van het DOP-paadje, waarmee op kleinschalige manier meer verbinding is gemaakt met de omgeving. De aanhoudende druk op dit gebied door partijen waarvoor groenontwikkeling geen prioriteit is, maakt dat we steeds alert moeten blijven om achteruitgang te voorkomen.

Graetheide is bij uitstek geschikt om te wandelen en te ontspannen, al is de huidige inrichting wel zeer eenzijdig. Met overheersend conventionele landbouw en grasland liggen er voldoende kansen voor verbetering. Dit gebied meer geschikt maken voor wandelaars heeft een positieve impact op de mentale en fysieke gezondheid. Het hoogst gewaardeerde stukje Graetheide is het gebied rond de Kingbeek. Niet toevallig het enige stukje beschermd gebied.

Om de Kingbeek verder te beschermen moet ook het aanstroomgebied in het Oosten versterkt worden. Dit kan bereikt worden door de natuur meer ruimte te geven, zoals met de beoogde ecologische oost-west verbinding. Daarnaast zien wij nog steeds een rol weggelegd voor agrariërs, maar dan moet meer ingezet worden op natuurinclusieve landbouw. Ontsluiting van het gebied door toevoeging van enkele wandelpaden en slim gekozen extra vegetatie, maakt het plaatje compleet. Zo maken we bewoners getuige van de continue vergroening van Graetheide en verhogen we gelijktijdig de kwaliteit van het gebied én de leefbaarheid.

 

 

Wat speelt er?

DOP Berg-Nattenhoven neemt deel aan het PLoC (Platform Leefbaarheid omgeving Chemelot). Het PLoC is opgericht om burgerparticipatie beter en steviger invulling te geven, immers; ‘Samen sta je sterker en krijg je meer voor elkaar.’ In het PLoC werken wij samen met de DOP’s van Stein, Urmond, Obbicht, Guttecoven en Einighausen en de wijkplatforms van Lindenheuvel en Krawinkel. Ook het buurtschap Graetheide en het Graetheidecomité nemen deel aan het PLoC. Zo houden we als omgeving gezamenlijk in de gaten wat er speelt en dragen we een omgevingsvisie uit waarbij leefbaarheid voorop staat.

Hieronder vindt u een lijst van actuele bedreigingen voor het Graetheidegebied. Eerdere bedreigingen vindt u op de Mislukte projecten pagina.

Actuele bedreigingen

·       Leefbaarheid onder druk
De inwoners van de dorpen rond Graetheide leven al 100 jaar met stress rondom steeds weer nieuwe bestemmingen voor dit gebied. De aanhoudende onzekerheid omtrent de bestemming van Graetheide en alle geplande projecten hebben een negatieve impact op de leefbaarheid. Duidelijkheid omtrent vergroening van het gebied zou een eind maken aan alle onzekerheid.

·       380kV elektriciteitsstation
Met name de verduurzaming van chemiepark Chemelot zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet de toekomstige vraag naar elektriciteit niet meer aankan. Een nieuw 380/150 kV-station nabij Graetheide en de verzwaring van de lijn Maasbracht – Graetheide zijn nodig om de toenemende belasting van het elektriciteitsnet in deze regio op te vangen.
Projectpagina Tennet

Er is verzocht om te onderzoeken of de nieuwe elektriciteitsstations niet beter op Chemelot geplaatst kunnen worden. De provincie heeft in december 2024 toch voor plaatsing op de Lexhy gekozen.
Brief aan provincie

 

·       Grindwinning en ontgronding
De werkgroep Ontwikkelingen Graetheide van DOP Berg-Nattenhoven heeft zich verdiept in de effecten van de
voorgenomen grindwinning en ontgronding in het Graetheidegebied door L'Ortye. Na alle aspecten goed beschouwd te hebben neemt DOP Berg-Nattenhoven het standpunt 'tegen' in. Wij zijn van mening dat de negatieve impact van het voorgestelde plan op de omgeving en haar inwoners te groot is. Daarnaast biedt ontgrinding geen meerwaarde voor de vergroening van Graetheide.

Ontgrinden betekent gedurende tenminste 15 jaar overlast: geluid, stof, verkeer, etc. Wij maken ons grote zorgen over de hydrologische gevolgen voor het grondwater en het voedingsgebied van de Kingbeek. Aantasting van de gronden maakt herstel voor natuurontwikkeling of landbouw nadien een langdurige onderneming. Tevens denken wij dat ontwikkeling van dit gebied ten goede van de leefbaarheid met minder repercussies bereikt kan worden.

Achtergrondinformatie:
Grindwinning op Graetheide

·       Verbreding A2
De komende jaren wordt dit 18 kilometer lange traject verbreed met 1 extra rijstrook per rijrichting. We gaan dus van 2x2 rijstroken met spitsstrook, naar 2x3 rijstroken met vluchtstrook.
Verbreding A2

Achtergrondinformatie: DOP werkgroep Verbreding A2


·       Bramert noord
Gemeente Stein is voornemens om de gronden gelegen ten noorden van de wijk Urmond-Oost te ontwikkelen ten behoeve van woningbouw.
Plannen Bramert-Noord fase 1

Achtergrondinformatie:
Bramert-Noord

·       De Lexhy
De Lexhy is een zeer belangrijk natuurgebied binnen Graetheide. Dit wordt in de toekomst nog veel belangrijker voor dit gebied. Door de verbreding van de A2 en het realiseren van het elektriciteit station wordt het Graetheidegebied nog meer belast. Door de huidige klimaatveranderingen met hevige regenbuien is goed waterbeheer noodzakelijk en zal bij meer asfalt en minder groen het Lexhybos tevens een deel van de hittestress kunnen opvangen. Ook de flora en fauna rond de Lexhy is van zeer grote waarde.